Ismerd meg Újbudát séta sorozatunkat a gazdagréti helytörténeti sétával zártuk.

A fagyos időben, időnként havazás is kísérte utunkat, ennek ellenére sok újbudai lakos velünk tartott, akik érdeklődnek a kerület története, történelme iránt.  kirándulásra sokan velünk

A séta során megtudtuk, hogy került helyére a Szentháromság szobor és milyen legendák lengik körbe, és hogy melyik volt Buda első hegyvidéki majorsága. Hol volt egykor Nevegy falu, és hol a Pösinger major, és hogy ki volt Pösinger Ferencz Ignácz, akiről a Pösinger majort elnevezték. Tudomást szereztünk arról, miért hívják Gazdagrétet Gazdagrétnek, ugyanis nevét a Reiche Ried tükörfordításából kapta 1847-ben. 1970-ben határozták el a lakótelep építését, de csak 1978-ra készültek el a tervek. 1983-ban kezdték el, 1984-ben adták át az első lakást. Alatta 116 római sírt találtak, majd Nevegy település temetőjét. A településeket magukat nem találták, feltehetően közel, vagy a lakótelep alatt vannak.

Álltunk azon a helyen, ahonnan a Szomszédok nyitójelenetét forgatták.

Megtudtuk mikor épült a Szent Angyalok templom, és miről volt híres László atya. A templom ugyanis 26 éven át épült, a gazdagréti hívők kezdeményezésére. A néhai László atyáról (Lipp László) lett ismert a plébánia – az atya gyakran szerepelt a médiában, saját műsora is volt egy időben, blogot írt, repülőgépével légi esketéseket és temetéseket szervezett, és természetesen többször szerepelt a Szomszédokban is. Nagy focirajongó volt

Megismertük a Rupp-hegyet, amit Buda botanikus kertjének is neveznek. Ez a budaörsi hegyek keleti végének tekinthető, kis mérete ellenére rendkívüli az itteni flóra változatossága, A kis szigethegy az egyik legkeletibb csücske annak a természetes növénytakarónak amely a budai hegyeket valaha jellemezte. Megtalálhatjuk rajta a zárt, mészkedvelő tölgyest, a sajmeggyes karsztbokorerdőt, a szikla és pusztafüves lejtősztyeppet, és a dolomitsziklagyepek növénytársulásait. Lankáin 38 védett növényfajt tartanak számon, amelyeknek legfőbb értéke az itteni orchidea-állomány. 5 orchidea faj: piros madársisak, fehér madársisak, széleslevelű nőszőfű, gérbics, bíboros kosbor. 

Igazán tartalmas séta volt, rengeteg új információval tarkítva. Köszönjük mindenkinek, aki velünk tartott, jövőre folytatjuk a sétákat!