A gazdagréti lakótelep építése az 1980-as évek elején kezdődött, korábban a területet gyümölcsösök, szőlők uralták. A környező területeken elvétve még ma is taláIunk egy-két gyönyörűen művelt kertet, melynek tulajdonosa ellenáll az egekbe szökő ingatlanárak vonzásának és megtartja földterületét annak ami eredetileg is volt. 

Gazdagréttől rövid sétára egy szemet kápráztató magaslati pontra vezetett utunk július utolsó vasárnapján, amikor a korábbi kánikulát egy kicsit megtörte a lehűlés, így üde, kellemes időben keltünk útra. 

Célunk, hogy megismerjük a környezetünket, és a közelünkben található csodálatos helyeket! Ezúttal a Rupp- hegyre kapaszkodtunk fel, ahova könnyed, de tartalmas utunk során túravezetőnk által rengeteg információval gazdagodtunk a környék növény- és állatvilágára vonatkozóan. A karnyújtásnyira lévő csodálatos tájat érdemes bebarangolni, és felkapaszkodni 259 méteres magasságába, ahonnan remek kilátás nyílik a városra. A Rupp-hegy a Budaörsön húzódó Csíki-hegyek vonulatának legkeletebbre eső tagja, Budapest XI. kerületéhez tartozik, amin belül Pösingermajor városrészben található.

Utunk során sajnos az utóbbi aszályos időszak negatív hatásait saját magunk is megfigyelhetünk a növényzeten. A fák is megsínylik a meleg, csapadékmentes időszakot, és az állatok sem találnak megfelelő mennyiségű vizet. Kb. 20 éve nem volt ilyen aszályos időszak, ami nagy hatással van az erdőkre. Nagy probléma ez a mezőgazdaságban is, de ott a következő évben újra vetnek, ültetnek. Az erdőkben viszont 40-50 éves fák kiszáradását okozza a vízmentes nyár, aminek a visszatelepítése rengeteg időt vesz igénybe! 

Bízzunk abban, hogy az aszályos időszakot felváltja némi enyhülés és az erdő és a benne élő állatok megfelelő mennyiségű vízhez jutnak. 

A programmal célunk, hogy közelebb hozzuk az embereket a természethez és érdekes és interaktív vezetés által olyan tudással legyenek gazdagabbak, melyeket hétköznapjaik során is tudnak alkalmazni, használni.