A köztisztaság témájának megvitatása kapcsán indítottunk kérdőívet 2022. szeptemberében. Budapest 11. kerületének lakóit kértük, hogy nyilatkozzanak, és adják véleményüket munkánk megsegítéséhez, és helyi a viszonyok felméréséhez. A nyilatkozatokat megvizsgálva szerveztünk szemétszedést 2022. szeptember 16-án Lágymányos városrészben. 

Sajnos társadalmunk hatalmas problémája a dohányzás, ami amellett, hogy egészségkárosító, az eldobált cigarettacsikkek miatt jelentős környezet szennyezésnek minősül, ugyanis egy füstszűrő több mint 4000 féle vegyi anyagot tartalmaz, lebomlási ideje több mint 15 év. Több szemétszedő akciót szervezünk már a közterületek, buszmegállók megtisztítására, azonban a cigarettacsikkek egyesével való összeszedése szemétszedő csipesszel, vagy kézzel egyaránt fárasztó és demotiváló.

A szemétszedés támogatták a KÖSZ Kisvárosi Önkéntes Szemétszedők, akik a Zöld Követ Egyesület Planet Z ötletpályázat közönségdíját nyerték CsikkZero elnevezésű kezdeményezésük kapcsán, aminek lényege, hogy a csikkeket, apró hulladékokat akkumulátoros lombszívók segítségével gyűjtik össze, aminek köszönhetően jelentősen felgyorsítható és egyszerűsíthető az utca takarítása. 

Egy ilyen látványos és eredményes akció során hatékonyan edukálható a lakosság a csikk hulladék környezetkárosító hatásairól, ami elősegítheti mind a csikkmentes Magyarország elérését, mind pedig a környezettudatos egyéni felelősségvállalás erősítését is.

Szerencsére vannak olyan lelkes csapatok, akik tenni akarnak a környezetükért! A szükséges gépeket, eszközöket a Kärcher Hungária Kft. bocsátotta rendelkezésünkre, akik munkatársainkkal csatlakoztak hozzánk és nagyban segítették a Lágymányos megtisztítását.

Köszönjük azoknak, akik bekapcsolódtak a szemétszedésbe és figyelnek tetteik következményére!