Tisztítsuk meg Újbudát! jelmondattal indítottunk szemétszedő akciót a 11. kerületben annak érdekében, hogy az egyre szemetesebb utcákat, tereket megtisztítsuk az eldobált hulladékoktól.  Az utóbbi időben sajnos nagyon elharapódzott a probléma, lépten nyomon szemetes területek, elhanyagolt utcakép fogad bennünket. Sajnos elszomorító látni azt, hogy a 21. század város lakói ennyire nem törődnek a problémával. A kialakult helyzetet tarthatatlannak ítéltük meg, ezért indítottuk szemétszedő akciónkat!

A Budapest ékkövének nevezett Gellért-hegyet rengeteg magyar és külföldi turista látogatja meg évről évre, és csodálja meg ez egyedi panorámát a Szabadság- szobor tövéből.

A tengerszint felé 235 méterre magasodó “hegy” Dunával határolt oldalán meredek sziklafalak magasodnak, melyeken nagy mennyiségű nehezen megközelíthető hulladék gyűlt össze az évek során. A szemétszedéssel célunk az volt, hogy önkéntesekkel  összefogva megtisztítsuk a hegyet a nem kívánatos, borzalmas látványt nyújtó hulladékoktól. 

2024 elején megszerveztük az első szemétszedést a Gellért-hegyre, ami annak ellenére, vagy annak „köszönhetően” rendkívül népszerű a turisták körében sajnos nagyon sokszor elviselhetetlenül szemetes. A szilveszteri tüzijátékok nyomai még január váge felé közeledve is meglátszanak a hegyen, nagyon sok a látogatók által eldobált szemét, ami miatt a lakók és a jó érzékű turisták felemelik hangjukat.

Az akció idején sűrű pelyhekben hullt a hó, ami eltakarta a problémát, így a szemétszedés meghiúsult, de visszatérünk, és ha csak egy időre is, de megpróbálunk rendet tenni a Gellért-hegy egy részén.

Köszönjük a lelkesedést a segítőknek, a gyönyörű havazásban egy jót sétáltunk a friss levegőn.

Nyomatékosan kérünk mindenkit, hogy ne dobjon el szemetet közterületen! Számos kihelyezett hulladékgyűjtő edény áll rendelkezésre városszerte, használjuk minden esetben ezeket. Erdei kirándulások során pedig a keletkezett hulladékot vigyük haza.