2023 nyarán utca fórumot hirdettünk, és  Újbuda lakosságának véleményét kérdeztük újbudai témákkal kapcsolatban. Azok számára akik nem tudták személyesen kitölteni a kérdőívet, lehetőséget adtunk online válaszadásra is. 

Mindezek eredményeként a kérdőívet nagyszámú, 11. kerületi lakos, diák, dolgozó és nyugdíjas töltötte ki, aminek eredményeként valós képet kapunk a kerületet érintő szociális hálózattal, egészségüggyel, köztisztasággal és közbiztonsággal kapcsolatban. A feltett kérdésekre adott válaszok alapján jócskán akadnak olyan területek Újbudán, melyek fejlesztésre, javításra szorulnak, és akad olyan is, a fakultatíve kitölthető észrevételek alapján, ami mielőbbi cselekvésre kell, hogy ösztönözze a döntéshozókat, ennek hiányában a civil szervezeteket.

A válaszadók nagy része 11. kerületi lakos, a legfiatalabb kitöltő 18 éves, a legidősebb pedig 99. 

A válaszokból megállapítható, hogy a legnagyobb problémát a kerületi lakos életében az elszemetesedett utcák, parkok, terek jelentik, hiszen ez a terület az, ahol minden nap élik életüket, amelyen keresztül munkába mennek, melyek folyamatosan szem előtt vannak, természetes tehát, hogy látják annak helyzetét, állapotát. A válaszadók szerint sokkal nagyobb figyelmet  kellene fordítani a hulladékgyűjtő edények környezetére, azok folyamatos és alapos tisztán tartására, valamint szervezettebben és nagyobb odafigyeléssel javasolják elvégezni az időszakos utcasepréseket, kertészeti munkákat, közterületis tisztításokat, mivel ezek legtöbb esetben sok embert megmozgatnak, azonban az elvégzett tevékenység legtöbbször nincs összhangban a munkavállalók számával. 

A városvezetése időszakosan, vagy egyáltalán nem foglalkozik a közparkok, és utcák takarításával, gondozásával, nagyon sok szemét, gaz van az utcákon, illetve sok esetben csak lakossági bejelentésre vonulnak ki munkavégzés céljából. 

A közbiztonsággal kapcsolatban is sok a negatív vélemény, rendszeresek a hajléktalanokkal kapcsolatos incidensek, az utcán alkohol fogyasztás, gyakoriak az agresszív kéretlen beszélgetések kezdeményezése, illetve a többször előfordultak utcai verekedések. A hajléktalanokkal kapcsolatban az agresszivitáson túl, az is megfogalmazódott, hogy környeztezükben rendkívül szennyezettek, sokszor undorító megnyilvánulásaik vannak fényes nappal, gyermekek előtt is.. 

Az egészségügyi ellátás és a szociális élettel kapcsolatban a válaszadók többsége panaszkodik a hosszas várakozási időre, ellehetetlenített időpontkérésre. 

A közösségi élet tekintetében jobbnak mondható a helyzet, aki szeretne programot találni az nagy eséllyel rábukkan olyan lehetőségre, ahol közösségre talál, barátokra tehet szert. 

Az Újbudai újsággal és a 60+ programmal szemben alapvetően nagyobb elégedettség mutatkozik, azonban itt is előfordult a korábbiakban olyan eset amikor az idősebbek, kevésbé kimozdulók nehezményezték, hogy nem kapták kézhet a lapot. 

A köznevelési rendszerrel közepesen elégedett a válaszadók többsége, azt látják, hogy az intézmények sok esetben kevésbé nyitottak a szabadon választható programok iránt, melyek segítenék a tanulók szélesebb látókörének kialakulását.

A válaszadók többsége a nehézségek ellenére szeret Újbudán élni, itt született, ide kötődik családja vagy munkája miatt. 

Összességében megállapítható, hogy a legnagyobb és legszembetűnőbb problémát az utcákon uralkodó szemét és kosz okozza. A FICSAK 11 Alapítvány ezen felbuzdulva és bízva a lakosság összefogó erejében 2024-ben szemétszedő akciót hirdet!