Tovább folytatódott 4 Felelős Állattartás Újbudán sorozatunk. Ezúttal a Viselkedési problémák kialakulása és kezelése volt a téma. 

Kutyáink egytől egyig mind fantasztikus társak! Sajnos azonban szinte alig akad olyan gazda, aki ne küzdene kedvence valamilyen viselkedési problémájával. Szeparációs szorongás, szökés, ásás, ugatás, felugrálás, agresszív viselkedés, félelmi reakciók… Ahhoz, hogy ezeket meg tudjuk oldani, elsődleges, hogy megértsük a kiváltó okokat és azt, kutyáink hogyan is működnek. 

De ahhoz, hogy kutyánkkal kompromisszumok nélkül tudjunk együtt élni, sokat kell vele foglalkoznunk, megismerni szokásait!

Minden kutya más. Nagyon fontos az, hogy megvizsgáljuk kutyánk milyen hatásoknak volt kitéve születését követően, illetve milyen genetikai jellemzőket hordoz magában. A legfontosabb időszak a kutyák életében első 8-12 hónap, ekkor tanítható a legsikeresebben, de később sem lehetetlen, csupán nagyobb energia befektetést igényel a gazdi részéről.

A menhelyi kutya örökbefogadásával két életet menthetünk meg: a kutyáét, akit kihozunk a menhelyről, és a másik kutyáét, aki számára így felszabadul egy hely. Általában oltva, mikrochippel megjelölve, és ivartalanítva kerül hozzánk. A keverék kutyák általában kevésbé hajlamosak öröklődő betegségekre. Ha civil állatvédőktől vagy fajtamentőktől fogadunk be kutyát, akkor ők sok mindent el tudnak mondani a viselkedéséről, személyiségéről, de nem biztos, hogy sok információt tudnak adni a kutya előéletéről. Előfordulhat, hogy a menhelyi kutyák előélete hatással van a viselkedésükre, amit nekünk kell majd korrigálnunk.

A megbízható tenyésztők figyelmet fordítanak a szükséges genetikai szűrésekre, így a kiskutyák nagy valószínűséggel nem hordoznak öröklődő betegségeket. Mivel a kutyákat és macskákat is 8 hetes korukig kell az anyjukkal tartani, ezért hamar el tudjuk kezdeni az állat nevelését és a fajta jellemzőit tekintve viszonylag pontos képünk lesz arról, milyen lesz jövőbeli társunk. A kölykök azonban rengeteg munkával járnak, tanítani, képezni kell őket. A megbízható tenyésztőktől származó kiskutyák ára elég magas, és az is előfordulhat, hogy előjegyzés van. Ha valaki olcsón, papírok nélkül árul kiskutyákat, az nem tenyésztő, hanem szaporító. Miattuk van annyi genetikai betegség és túl- zsúfolt menhely az országban. A szaporítás egyenlő a felelőtlenséggel!

Bárhonnan is származik a kutya, szinte alig akad olyan gazda, aki ne küzdene kedvence valamilyen viselkedési problémájával. Szeparációs szorongás, szökés, ásás, ugatás, felugrálás, agresszív viselkedés, félelmi reakciók… Ahhoz, hogy ezeket meg tudjuk oldani, elsődleges, hogy megértsük a kiváltó okokat és azt, kutyáink hogyan is működnek.

Előadásunkon Angyal Zsolt, az Akela Kutyaiskola vezetője segítséget nyújtott a különféle viselkedési gondok felismerésében és kezelésében, hogy kiegyensúlyozottabb életet élhessünk Négylábú barátainkkal.

Várunk szeretettel minden gazdit és a témák iránt érdeklődőt további előadásainkra.

Regisztráció: www.bit.ly/felelosallattartas_ujbuda