Ismerd meg Újbudát program sorozatunkat azzal a céllal indítottuk el, hogy minél több 11. kerületi lakos megismerje a kerület épített és természeti értékeit. Megcsodálhassa azokat a körülöttünk lévő épületeket, szobrokat melyek mellett minden nap elsietünk, de ismereteink hiányosak a történetüket illetően. A séták során olyan események, történések hangoztak el, melyek tanulságosak, meghökkentőek és sokszor ámulatba ejtőek voltak. A sétán részt vevők arról számoltak be, hogy bár több éve- évtizede a 11. kerületben laknak mégis rengeteg újdonságot hallottak.

Tartalmas novemberi napot töltöttünk a Bartók Béla úton Mika Edit  helytörténésszel, aki a rekordszámú érdeklődőt két turnusban kalauzolta végig a Újbuda „főutcáján”. Ugyanis a meghirdetett programra olyan nagy számban érkezett jelentkezés, hogy a séta élvezhetősége miatt úgy döntöttünk, két csoportra osztjuk a jelentkezőket.

Sétánk mottója Szerelmek a Bartókon és más történetek, mely egy igazán frappáns leírása annak amiről a 2 órás kultúrtörténeti kiránduláson hallhattunk.

Sok-sok érdekes információval gazdagodtunk, és olyan dolgokat, nevezetességeket fedeztünk fel, melyek mellett nap mint nap elhaladunk, de mégsem kerültek még a látókörünkbe. Megtudtuk miért nem fognak elapadni az alhévízi hőforrások, és miért hívták a Sáros fürdőt a Szüzek fürdőjének. Hallottunk arról, hogy milyenek voltak az itt működő kávéházak, és kiket inspriráltak újabb és újabb alkotásokra az itt átélt szerelmek. Tudomást szereztünk arról, ki volt a Lágymányosi nábob, és a városi legenda szerint melyik király sétált „előttünk” inkognitóban. Elvarratlan szerelmi történeteket hallottunk Kosztolányi Dezsőről, Móricz Zsigmondtól, sőt még egy csodás villát és megnéztünk a városi forgatag közepén.

Alig sétáltunk pár száz métert a Gellért-tértől a Móricz Zsigmond körtérig, szinte minden háznál megálltunk, megcsodáltuk azt, és hallgattuk különleges történetét. 

Tartalmas séta volt, mely során a résztvevők elmondása alapján olyan történeteket, megtörtént eseteket hallottunk, melyek az irodalom és történelemkönyvekben fel nem lelhetőek.